Sizlere, saç ekimi öncesi ve saç ekimi sonrasında yapılması gerekenler hakkında bilgi verelim.
Saç Ekimi Öncesi Yapılması Gerekenler
- Kişi eğer alkol kullanıyorsa, saç ekimi operasyonundan en az bir hafta önce alkol kullanımını bırakmalıdır.
- Aspirin, antidepresan gibi kanın sulanmasına neden olan ilaçların kullanımı operasyondan bir hafta önceki süreç içerisinde bırakılmalıdır.
- Kişinin şeker, tansiyon, ülser, kalp gibi rahatsızlıkları varsa, saç ekimi operasyonu yaptırmadan önce bu durumu hekimine haberdar etmeli ve kullandığı ilaçları belirtmelidir.
- Kişi saç ekimi operasyonuna saçları temiz bir şekilde gelmelidir.
- Operasyonun yapılacağı gün kişi, kafasına temas etmeyecek şekilde kolay giyilip çıkarılabilecek gömlek gibi giysileri giyerek gelmelidir.
- Kafeinli içeceklerin tüketimi operasyon gününden birkaç gün önce bırakılmalıdır.
- Sigara kişinin iyileşme sürecini uzatacağından dolayı, operasyondan 24 saat önceki süreçte içilmemelidir.
- Operasyon öncesinde kafa derisine ve saça hiçbir ilaç ve bakım ürünü(jöle, sprey vb…)sürülmemelidir.
- Kişi operasyona gelmeden önce kahvaltısını yapabilir.
Saç Ekimi Sonrası Yapılması Gerekenler
- Saç ekimi operasyonundan iki gün sonra saçlar yıkanabilir. Yıkama işlemi parmak uçları ile saç derisine masaj yapar gibi ufak dokunuşlarla yapılmalıdır. Yıkanan saçın kurutulması için temiz bir havlu yardımıyla saç derisine sürtmeyecek şekilde kurutulmalıdır. Saç kurutma makinesi kullanılmamalıdır.
- Saç ekimi operasyonundan yaklaşık bir hafta sonra saç kökleri alınmaktadır. İşlem yapılan bölgede küçük kızarıklıklar ve kabuklanmalar meydana gelmektedir. Kabuklanmalar ve kızarıklıklar 1-2 hafta içerisinde tamamen geçmektedir.
- Kişi operasyon sonra güneşe maruz kalmamalıdır. Bir şapka yardımıyla saç derisini korumalıdır.
- Önerilen ilaçlar tarif edilen bir şekilde düzenli olarak kullanılmalıdır.
- Operasyondan sonraki ilk üç gün saç derisi herhangi bir yere temas ettirilmemelidir. Çarpma, vurma gibi saç derisine zarar verecek hareketlerden kaçınılmalıdır.
- Kişi, sırt üstü şeklinde yatarak uyumalıdır. Uyurken istemsizce farklı yönlere dönebilir ve saç derisini bir yere sürtebilir. Bu olasılığı engellemek için operasyonun yapıldığı ilk gece, kişinin bir yakını gece boyu birkaç defa kişiyi kontrol etmelidir. Böylece bu olasık ortadan kaldırmış olmaktadır.
- Operasyondan sonraki ilk ay içerisinde ağır sporlar yapılmamalıdır. Havuza, denize girilmemeli ve aşırı heyecandan mutlaka kaçınılmalıdır.
OPERASYONEL SAÇ EKİM SONRASI İYİLEŞME SÜRECİ
Operasyonel saç ekim işlemi sonunda ekilen saçlar ilk bir ay içerisinde dökülmektedir. Bu süreçteki saç dökülmesi saç kökleri içeride kalacak şekilde gerçekleşir. Saçlar sadece bir kez ve geçici olarak dökülmektedir. Bu saç dökülmesi kırılma olarak da adlandırılmaktadır. 3-4 ay sonra ekilen kökler çıkmaya başlar. Saçların çıkmasından dolayı saç derisinde kaşıntı veya sivilcelenme olmaktadır. Ekilen bölgedeki saç kökleri 5-6 ay sonra %50 oranında çıkmasını tamamlar. Saç ekiminden sonra geçen 1 yıllık süre zar zarfında saçlar, tamamen çıkmaktadır. Bu süreçler kişiden kişiye değişim göstermektedir. Kişinin beslenme şekli, saç yapısı ve psikolojik durumu bu süreçleri etkileyen faktörlerdendir.